ΚΕΣΥΠ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Έξι μυστικά για την τέλεια συνοδευτική επιστολή (ΠΗΓΗ : eures)

Γνωρίζετε ότι η πρώτη συνοδευτική επιστολή στην ιστορία θεωρείται ότι γράφτηκε από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι το 1482; Από τότε έχουν περάσει πάνω από 500 χρόνια και η συνοδευτική επιστολή αποτελεί πλέον το πιο καθοριστικό στοιχείο για την αίτηση εργασίας σας: μπορεί να σας εξασφαλίσει την επιτυχία ή να σας καταδικάσει σε αποτυχία. Στη συνέχεια, σας δίνουμε μερικές υποδείξεις και συμβουλές για μια επιτυχημένη συνοδευτική επιστολή.
  1. Μην αρκείστε σε μια επανάληψη του βιογραφικού σας σημειώματος. Όπως εξηγεί η εταιρεία In House People Management στη Σουηδία, πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να συντάσσουν τη συνοδευτική επιστολή ως μια άλλη έκδοση του βιογραφικού τους σε μορφή παραγράφου. Πρώτα απ' όλα, έχετε υπόψη σας ότι οι εργοδότες διαβάζουν τις συνοδευτικές επιστολές πριν από το βιογραφικό σημείωμα. Στόχος σας, λοιπόν, με τη συνοδευτική επιστολή είναι παρουσιάσετε τον εαυτό σας στον πιθανό εργοδότη σας και να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον ώστε να κοιτάξει και το βιογραφικό σας. Γράψτε μια κακή συνοδευτική επιστολή και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχετε καμία περαιτέρω τύχη.
  1. Κάντε ένα σχεδιάγραμμα προτού ξεκινήσετε το γράψιμο. Διαβάστε προσεκτικά την αγγελία (αν υπάρχει). Σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί σημειώστε τα εξής:
· τις πέντε ή έξι σημαντικότερες δεξιότητες που φαίνεται ότι απαιτούνται για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας
· τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι διαθέτετε το κατάλληλο προφίλ για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας
· τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι θα ταιριάξετε πλήρως στην εταιρεία ή στον οργανισμό
· τα στοιχεία που σας ενθουσιάζουν περισσότερο σε σχέση με τη συγκεκριμένη εργασία.
  1. Μάθετε σε ποιον πρέπει να απευθύνετε τη συνοδευτική επιστολή. Όπως αναφέρεται στον δικτυακό τόπο L?Etudiant.fr «αυτή η παραπάνω προσπάθεια είναι απολύτως απαραίτητη». Αν δεν γνωρίζετε σε ποιον να απευθύνετε την επιστολή σας, μια καλή ιδέα θα ήταν να τηλεφωνήσετε στην εταιρεία και να ρωτήσετε, δείχνοντας έτσι πως είστε ένας υποψήφιος με ενδιαφέρον και πρωτοβουλία.
  1. Μην μακρηγορείτε! Μάλλον θα έχετε ακουστά την έκφραση «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, το 46 % των υπευθύνων πρόσληψης προτιμά συνοδευτικές επιστολές της μισής σελίδας, ενώ το 19 % της μίας σελίδας. Κατά κανόνα, η συνοδευτική σας επιστολή δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία σελίδα.
  1. Χρησιμοποιείστε τη συνοδευτική επιστολή για να αναδείξετε την προσωπικότητά σας, τη φιλομάθειά σας και το ενδιαφέρον σας για τον συγκεκριμένο τομέα. Αναζητήστε πληροφορίες στο Διαδίκτυο για την εταιρεία στην οποία θέλετε να εργαστείτε και κατόπιν καταγράψτε τις παλαιότερες αλλά και τις προσεχείς δραστηριότητές της που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να πείσετε τον εργοδότη ότι σας ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος τομέας. Εάν πείτε «διαπίστωσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ειδικεύεστε στο Χ και το Ψ, επειδή?» θα καταφέρετε να τραβήξετε πολύ περισσότερο την προσοχή του εργοδότη σας.
  1. Αναθέστε σε κάποιον φίλο σας τον ρόλο του εργοδότη. Προτού στείλετε τη συνοδευτική επιστολή, δώστε τη σε έναν φίλο σας για να ελέγξει την ορθογραφία και τη γραμματική. Στη συνέχεια, δείξτε του την περιγραφή της θέσης εργασίας και ζητήστε του να κυκλώσει στη συνοδευτική επιστολή τα σημεία που αντιστοιχούν στις απαιτούμενες δεξιότητες της θέσης εργασίας. Τον πείσατε ότι είστε το κατάλληλο άτομο για τη θέση;
 

ShareThis


ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Για εσάς, η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ - ΤΕΙ) ως προϋπόθεση για τη μετέπειτα εύρεση εργασίας είναι...